evean033.png

“Het voelt echt als thuis”

Mevrouw Kaak woont nog niet zo lang in Nieuw Groenland, maar bezocht het huis al jaren als vrijwilliger. “Ik heb veel huizen gezien en dit is toch wel echt een van de beste huizen van Zaandam.”

Mevrouw Kaak kent Nieuw Groenland van binnen en buiten. “Twaalf jaar lang woonde ik hiernaast, in een aanleunwoning. In die tijd was ik hier als vrijwilliger actief. Toen ik vorig jaar na een valpartij verzorging nodig had, was ik blij dat er een plekje voor me in het hoofdgebouw was. Ik voel me veilig hier. Er is altijd een verzorgende dichtbij. Je hoeft maar op de knop te drukken en ze zijn er voor je.”

Huiselijk

Wat maakt Nieuw Groenland volgens mevrouw Kaak zo speciaal? “Het is een bijzonder huiselijke en prettig leefbare plek. De verzorging is heel goed, we hebben een prachtige tuin, het restaurant ziet er met de nieuwe gordijnen uitstekend uit en er zijn tal van activiteiten. Ook zijn er meerdere dokters in huis, kun je bij de opticien terecht en is er een winkeltje voor je dagelijkse boodschappen. En niet onbelangrijk: we hebben nu een eigen keuken.”

Vers koken

Aan dat laatste heeft mevrouw Kaak ook zelf bijgedragen: “Ik zit in de Cliëntenraad die de belangen van alle bewoners behartigt. Bewoners vinden de warme maaltijd belangrijk. Niet dat het hier slecht was, maar er waren altijd wel wat kanttekeningen. Daarom hebben we met de Cliëntenraad gezegd: zou er niet vers gekookt kunnen worden? De leiding heeft dat perfect opgepakt. Nu eten de bewoners elke dag vers én met meer smaak.”

Kleinschalig

Mevrouw Kaak roemt de kleinschaligheid van Nieuw Groenland: “Je gaat niet op de grote menigte. Er is persoonlijke aandacht voor iedereen – ook voor de familie van de bewoners.” De Zaandamse wijk waar het zorgcentrum staat, ademt volgens mevrouw Kaak eenzelfde prettige sfeer: “Ik kom uit een klein dorp. De wijk ’t Kalf heeft precies die leefsfeer. Als ik er even uit wil, loop ik graag naar het winkelcentrum – met goede winkels overigens. Of ik ga even naar het park. Het is altijd verrukkelijk om daar te zijn.”

Alle zorg onder één dak

Nieuw Groenland biedt verschillende vormen van zorg onder één dak. Dat heeft volgens mevrouw Kaak een groot voordeel: “Of je nu lichamelijke klachten hebt of dementerend bent, omdat ze bijna alle zorg in huis hebben, kun je hier blijven wonen. Er zijn speciale huiskamers waar mensen met beginnende dementie overdag terecht kunnen, maar er is ook een groep waar mensen met dementie kunnen wonen als zelfstandig wonen in een appartement niet meer gaat. Het idee dat je nooit meer hoeft te verhuizen, spreekt mij zeer aan. Ja, ik kan niet benadrukken hoe blij ik ben dat ik hier woon.”