‘Hoe moet dat nu met al die medicijnen?!’

Medido ervaringsverhaal

Wijkverpleegkundigen kennen haar allemaal; mevrouw De Vries, een ‘alles-eter’ op het gebied van medicatie. Zij gebruikt veel soorten medicatie, op verschillende momenten op de dag. Ze heeft er letterlijk en figuurlijk een hele kluif aan… Dankzij Medido kan zij zelf haar medicijnen houden en helpen we haar zelfstandig te blijven.
 

Samen met haar dochter vertelt mevrouw De Vries mij dat ze al vaker haar medicatie is vergeten en dat zij zich daar zorgen over maken. Juist nu het zo goed gaat met haar. Vergeetachtigheid is het niet, beiden geven aan dat dit nog niet in de weg zit bij het dagelijks functioneren. Als ik mevrouw De Vries vraag waar zij zelf behoefte aan zou hebben, geeft ze aan dat ze wel wat hulp kan gebruiken: “Ik kom er niet meer uit met al die verschillende doosjes en ik wil het zo graag zelf blijven doen!”.
 

Kan ik nog wel omgaan met die technische apparatuur?

Ik leg hen uit, dat wij werken met Medido, een slimme medicijndispenser. Ter ondersteuning laat ik een filmpje zien op de iPad, dat de werking van het apparaat toont. De dochter is direct enthousiast. Mevrouw De Vries vraagt zich wel af of zij op haar leeftijd nog kan omgaan met “deze moderne technische apparatuur”. Ik leg mevrouw uit dat ons wijkteam haar graag ondersteunt bij het leren omgaan met het apparaat, zodat zij haar zelfstandigheid kan behouden. Uiteindelijk geven wij elkaar het vertrouwen, dit kunnen we samen!
 

Ons zorgteam helpt mevrouw het apparaat te gebruiken

Vanaf het moment dat het apparaat arriveert, plan ik vier keer per dag een zorgmedewerker in op het moment dat het apparaat een alarm geeft. Zo kunnen we, precies op het moment dat het nodig is, mevrouw begeleiden bij het leren omgaan met het apparaat. Mevrouw blijkt een snelle leerling! Al na vijf dagen weet zij goed wat te doen wanneer het apparaat alarmeert en er een zakje met medicatie uitkomt. We besluiten samen de zorg af te bouwen.

Een week later neem ik opnieuw contact op. Het gaat prima en in overleg met mevrouw en haar dochter besluiten we de dagelijkse zorg te stoppen. Mevrouw is weer zelfstandig! En zo trots als een pauw dat zij op haar leeftijd gebruikmaakt van technologie. De afspraak is dat we wel wekelijks komen om de rol te verwisselen en tevens te observeren hoe het gaat met mevrouw. Mocht haar vergeetachtigheid toenemen, dan kunnen we tijdig anticiperen.

Wil je meer weten over de inzet van Medido? Misschien voor jouw cliënten? Neem contact op met Debora Kerklingh (dkerklingh@evean.nl) of Linda Konijn (lkonijn@evean.nl).