Hoe valpreventie ouderen helpt langer thuis te wonen

Evean ziet graag dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen en de eigen regie behouden. Zorg speelt daarbij een hoofdrol, maar er zijn ook andere factoren van invloed. Een nare val of financieel misbruik kan een oudere zomaar uit balans brengen. Alle reden voor onze ambassadeurs wijkverpleging om zich aan te sluiten bij verschillende netwerken die, elk op hun eigen terrein, het leven van ouderen veiliger maken. Ambassadeur wijkverpleging Petra Feenstra schuift onder meer aan bij het Valpreventienetwerk.

“Op zich zijn cursussen om vallen te voorkomen, niet nieuw”, vertelt Petra. “Ze worden door verschillende professionals en organisaties gegeven, maar er komen vaak niet veel mensen op af. Daarom hebben we in de gemeente Langedijk bedacht om de krachten van verschillende professionals te bundelen in één valpreventieprogramma van tien weken. Na de zomer gaan we ermee van start.”

Valrisico

“Drie fysiotherapeuten, een ergotherapeut en een judoleraar verzorgen de lessen. De een weet bijvoorbeeld alles over de verschillende ondergronden waarover je loopt – handig voor ouderen die nog mobiel zijn. De ander kan je vertellen hoe je een klap moet opvangen als je valt. Weer een ander weet waar je thuis allemaal op moet letten. We beginnen met een informatiebijeenkomst. Wat hebben we je te bieden? En in hoe groot is je valrisico? Zo kunnen we onze informatie afstemmen op de deelnemers.” 

Het valpreventieprogramma wordt in Langedijk mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente. Het ligt in de bedoeling om eenzelfde initiatief ook over andere regio’s uit te rollen. Petra: “Ik hoop dat dat lukt, want elk valongeluk dat we kunnen voorkomen, is er een. Het kan zomaar het verschil zijn tussen prettig thuis wonen en een nare periode van revalidatie of opname in een verpleeghuis.”
 

  • Meer weten over het valpreventieprogramma? Mail Petra Feenstra via pfeenstra@evean.nl.
  • Heb jezelf aanvullende ideeën voor valpreventie? Wil je je ervaringen rond valgevaarlijke situatie delen? Deel ze.