“Verpleeghuiszorg maar dan gewoon bij de mensen thuis”

Floortje Slot over Volledig Pakket Thuis

Alle zorg, ondersteuning en begeleiding die je in het verpleeghuis krijgt, maar dan gewoon in de thuissituatie. Met het Volledig Pakket Thuis (VPT) helpt Evean mensen om beduidend langer thuis te wonen. Teamleider Floortje Slot legt uit: “We helpen mensen niet alleen met het wassen en aankleden en hun medicijnen, maar zorgen bijvoorbeeld ook voor begeleiding bij activiteiten.”

“Even samen boodschappen doen, een wandeling maken – we kunnen mensen begeleiden met alles wat hen mobiel houdt en eraan bijdraagt dat ze langer thuis kunnen wonen. Zijn er maaltijden nodig? Moet de woning worden schoongemaakt? Heeft iemand persoonsalarmering nodig? Evean regelt het allemaal voor de mensen. Daar hebben ze zelf geen omkijken meer naar”, vertelt Floortje enthousiast.

“Naast de persoonlijke verzorging en verpleging gaat het ook om de extra tijd en aandacht die we voor cliënten hebben. Zeker voor mensen zonder netwerk van mantelzorgers, familie en vrienden betekenen we veel. Als je niemand hebt om met je naar de specialist te gaan, dan rijden wij toch mee? Alle medewerkers van Volledig Pakket Thuis kunnen gebruikmaken van een dienstauto. Daar zijn we uniek in.”

Tijdelijke of langdurige zorg

Voor sommige mensen vormt de VPT-zorg een mooie overbrugging tot ze in het verpleeghuis terechtkunnen. Floortje: “Voor enkele huizen geldt een wachtlijst. Dan is dit een ideale oplossing. Maar we zijn er ook voor mensen die voor geen goud hun huis willen achterlaten. Voor één cliënt regelen we bijvoorbeeld al bijna zeven jaar de zorg, ondersteuning en begeleiding.”

Kan iedereen gebruikmaken van het Volledig Pakket Thuis? “Belangrijk is dat iemand een WLZ-indicatie heeft. Hou er daarnaast rekening mee dat er een hogere eigen bijdrage geldt. Die bijdrage is overigens lager dan bij opname in het verpleeghuis.”

Eén aanspreekpunt

Floortje vindt het jammer dat lang niet iedereen in Nederland de mogelijkheid van het Volledig Pakket Thuis kent. “Vaak gedijen mensen thuis toch beter. Ze blijven er langer gezond en gelukkig. De cliënten die ik spreek, zijn allemaal vol lof over het VPT. Ze genieten van dat beetje luxe en de extra aandacht. Bovendien zijn ze vaak bijzonder gesteld op de vastigheid van één aanspreekpunt. Gewoon één herkenbaar gezicht – dat doet de mensen goed.”