“We worden hier vreselijk verwend”

De dames Silva (82), Van Zanen (79) en Hes (99) wonen al meer dan vijf jaar in zorgcentrum Nieuw Groenland. En dat naar grote tevredenheid: “We zijn hier echt thuis.”

“Ik woonde altijd in Rotterdam”, vertel mevrouw Silva, “maar toen mijn man overleed, vroeg mijn dochter of ik niet in Zaandam wilde komen wonen. ‘Dan kan ik vaker bij je zijn’, zei ze. Samen hebben we rondgekeken in verschillende huizen. Nieuw Groenland vonden we een van de betere huizen. En nu woon ik hier alweer meer dan vijf jaar.”

Gewoon goed

Mevrouw Hes kwam van Velzen naar Zaandam: “Dat was op verzoek van mijn kinderen. De keuze voor Nieuw Groenland was al snel duidelijk. De moeder van mijn schoonzoon heeft hier ook gewoond, dus we wisten dat het goed was.”

Mevrouw Silva vertelt: “Ik kan mezelf nog steeds goed redden. Veel zorg heb ik niet nodig, maar het is wel prettig dat áls er iets aan de hand is, de zorg dichtbij is.” Ook mevrouw Hes heeft niet veel hulp nodig: “De vrijheid die je hier hebt, is prettig. Ik kan meenemen wie ik wil, ik kan doen wat ik wil. Ze leggen je hier niets op.”

In de watten gelegd

Mevrouw Van Zanen voelt zich al vijf jaar echt thuis in Nieuw Groenland: “Je merkt dat ze hier een stapje extra voor je willen doen. Zo werd er afgelopen jaar onverwachts een kerstontbijt georganiseerd. En die extra aandacht zit ook in een luisterend oor dat je hier altijd vindt. Het voelt gewoon warm.”

Mevrouw Hes bevestigt dat meteen: “Het personeel is zo lief. En we worden zo vreselijk verwend. Zomaar opeens een lekkere koek, zomaar een lekkere bitterbal bij de borrel – dat doen niet ze overal. En het eten is hier ook goed geregeld: elke dag is er soep en een toetje.”

Een prachtige binnentuin

Mevrouw Silva is blij met de omgeving waarin ze woont: “We zitten hier vlak bij de Jagersplas, een mooi natuurgebied. Af en toe ga ik daar met mijn dochter wandelen. Het is heerlijk om er even uit te zijn.”

Mevrouw Van Zanen vult aan: “Ook als je niet zo goed meer ter been bent, kun je hier altijd naar buiten. We hebben namelijk een vreselijk mooie binnentuin. Daar kan ik in de zomer uren zitten. Ik vind dat echt een luxe. Zeker als je weet dat niet elk huis een tuin heeft.”

Ook binnen is het volgens mevrouw Hes goed vertoeven: “Er is heel veel aandacht voor hoe alles eruit ziet. Ons restaurant wordt ook steeds mooier. Met die nieuwe gordijnen ziet ons restaurant er bijvoorbeeld nu heel goed uit.”

Altijd wat te doen

Mevrouw Silva: “Bijna iedere dag zijn hier wel activiteiten. Alleen op zaterdag was er nog niet zoveel te doen. Gelukkig is er binnen Nieuw Groenland heel veel ruimte voor ideeën.” Mevrouw Hes vult aan: “We hebben hier een wensboom, waar je je wensen in kunt hangen. Onze wens was om op zaterdag film te kijken. En zo kwam het dat we zaterdag met z’n allen gezellig naar een film hebben gekeken.”

Mevrouw Van Zanen: “Er is hier zoveel te doen dat ik maar weinig op mijn kamer zit. Een van mijn kinderen klaagde laatst nog dat ik nooit bereikbaar was. Nu neem ik altijd mijn mobiel mee.”

Lekker bewegen

Wie wil bewegen, kan goed uit de voeten in Nieuw Groenland. Mevrouw Van Zanen: “Ik ga graag naar de gym en we hebben hier ook een bewegingsruimte waar je op twee virtuele fietsen kunt fietsen. Op een groot beeldscherm trekt de omgeving dan aan je voorbij. We fietsen door heel Europa. En aan het eind zijn we altijd weer heel blij dat we gewoon weer in Nieuw Groenland zijn. Want we hebben het goed hier.”