Langer thuis wonen: ook een kwestie van veilig financieel ouder worden

Evean ziet graag dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen en de eigen regie behouden. Zorg speelt daarbij een hoofdrol, maar er zijn ook andere factoren van invloed. Financieel misbruik of een nare val kan een oudere zomaar uit balans brengen. Alle reden voor onze ambassadeurs wijkverpleging om zich aan te sluiten bij verschillende netwerken die, elk op hun eigen terrein, het leven van ouderen veiliger maken. Ambassadeur wijkverpleging Petra Feenstra schuift onder meer aan bij het steunpunt Veilig Financieel Ouder Worden.

Petra vertelt: “Financieel misbruik komt in alle wijken en dorpen voor. Vaak start het klein: boodschappen doen voor je moeder en dan gelijk een brood voor jezelf afrekenen. En als je die bankpas toch hebt, dan pin je toch even wat extra’s? Soms verdwijnen er ook sieraden of proberen kinderen het testament te laten aanpassen.” 

Uitbuiting voorkomen

De lokale netwerken Veilig Financieel Ouder Worden in Langedijk en de Zaanstreek waar Petra deel van uitmaakt, proberen financiële uitbuiting te voorkomen. “In die netwerken zitten onder meer advocaten, notarissen, vertegenwoordigers van sociale wijkteams en banken. Door samen voorbeelden te bespreken, leren we van elkaar. Die kennis kunnen we weer delen met anderen. Dat doen we bijvoorbeeld via voorlichting aan ouderen, kinderen en bijvoorbeeld zorgmedewerkers.”

“Als verzorgenden en wijkverpleegkundigen komen we veelvuldig bij de mensen thuis, dus we zien veel. Lege keukenkastjes, enveloppen van incassobureaus, cliëntverhalen over afspraken bij de notaris – het zijn allemaal mogelijke signalen van financieel misbruik. Tijdens de workshop zetten we ze allemaal op een rij. Ook belangrijk: kom je zo’n situatie tegen, hoe rapporteer je dan? Belangrijk is in ieder geval om nooit te lang te wachten met melden. De professionals van het steunpunt helpen je graag.”