Dementie

Precies de zorg die past bij wat u nog kunt

Introductie

Bij de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie verandert er veel in uw leven en dat van uw familie. Bij beginnende dementie is het meestal goed mogelijk dat u – eventueel ondersteund door uw mantelzorger – in uw eigen vertrouwde omgeving blijft wonen. 

Bij Evean in de regio Zaandam bieden we u graag precies die zorg, ondersteuning en hulpmiddelen, zodat u zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunt wonen. Wat kunt u nog zelf? Wat wilt u nog zelf? Onze speciaal opgeleide zorgmedewerkers zijn er voor u en de mensen om u heen.

Wat is dementie? Wat is Alzheimer?

Dementie is de verzamelnaam voor verschillende hersenaandoeningen, waarbij de hersenen niet meer goed functioneren. Het geheugen gaat achteruit, gedrag verandert en denken en doen worden moeilijker. Bekendste vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Onze dementieverpleegkundigen wijzen u de weg naar de juiste zorg

Bij Evean zorgen we er graag voor dat u precies die zorg en ondersteuning krijgt die u bij dementie thuis nodig heeft. Onze gespecialiseerde dementieverpleegkundigen in de regio Zaandam helpen u om de zorg te regelen, geven uitleg over het ziekteproces en ondersteunen u bij praktische zaken. 

U merkt meteen dat we goed luisteren naar wat u wilt en wat u zelf nog kunt. Samen met u kijken we naar de zorgmogelijkheden die het beste bij uw situatie passen. Ook bekijken we welke rol slimme technieken kunnen spelen. Kunnen we u bijvoorbeeld helpen met een automatische medicijndoos? Ook is er alle aandacht voor mantelzorgers. Wat kan uw partner en/of familie voor u betekenen? 

Zorg aan huis in de Zaanstreek

Bij dementie kunt u met goede ondersteuning nog lang thuis blijven wonen. Als mantelzorg niet (voldoende) mogelijk is, bekijken we samen welke zorg of hulp(middelen) u nodig heeft en wat u belangrijk vindt om prettig en veilig thuis te blijven wonen. Onze wijkverpleegkundigen en verzorgenden helpen u graag.

Structuur in de dag met dagbesteding

Bij dementie kan het prettig zijn om uw dag zinvol in te vullen. Op verschillende plekken in de Zaanstreek bieden we u dagbesteding, waarmee u verzekerd bent van structuur in uw dag en persoonlijke aandacht. En waarmee uw mantelzorger even wordt ontlast. U kunt meedoen aan activiteiten in groepsverband, zoals wandelen, koken, praten met elkaar, spelletjes en uitstapjes. Geen zin? Onze medewerkers doen ook graag een individuele activiteit met u.

Support voor mantelzorgers

Bent u mantelzorger voor iemand met dementie? Dan heeft u vaak te maken met tal van zorgverleners en allerlei wetten en regels. Om het overzicht te bewaren, kan hulp handig zijn. De casemanager dementie voor de regio Zaandam is uw persoonlijke begeleider en getraind in het omgaan met dementie. De begeleider ondersteunt u bij praktische zaken, geeft advies, onderhoudt contact met zorgverleners, bemiddelt en helpt u om zorg te regelen. Valt u de mantelzorg u zwaar? Dan kunt u gebruikmaken van ons tijdelijke opvangmogelijkheden of logeerhuizen in de regio.

Paramedische zorg bij dementie

Soms gaan bij lichte of matige dementie gewone dingen niet meer vanzelf, zoals koffiezetten of aankleden. Ergotherapie kan dan helpen. Ook bewegen is belangrijk. Dan functioneert u beter en kunt u langer zelfstandig blijven.

Wonen bij Evean met dementie

Bij Evean zetten we alles op alles, zodat u zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen. Maar als dat uiteindelijk niet meer gaat, is het wel prettig om te weten dat Evean tal van locaties in de Zaanstreek heeft, waar u prettig woont en liefdevolle zorg krijgt.

Lees meer

Lees meer over de zorg van Evean bij dementie.